26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRestricţii bugetare fără precedent

Restricţii bugetare fără precedent

Noul guvern a strâns drastic cureaua la cheltuielile şi facilităţile acordate bugetarilor, pentru a face faţă încasărilor tot mai reduse la buget, pe fondul crizei mondiale.

 

România a păşit în 2009 pe fondul unor restricţii bugetare fără precedent. Acestea au fost impuse printr-un set de ordonanţe de urgenţă adoptate de guvernul Boc în şedinţa din 30 decembrie 2008, însă unele măsuri au fost făcute publice după trecerea în noul an.

 

Majorarea pensiilor se amână

 

Deşi trebuia să se majoreze începând cu 1 ianuarie, pensiile au fost menţinute la nivelul de la sfârşitul anului trecut până la aprobarea bugetului pe 2009.

Fostul guvern decisese în luna decembrie ca valoarea punctului de pensie pentru 2009 să fie de 763,7 lei, începând cu 1 ianuarie. Ordonanţa adoptată marţi de guvern a stabilit însă că punctul de pensie va fi menţinut la nivelul din luna octombrie 2008, adică 697,5 lei, până pe data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2009.

 

Fără tichete de masă pentru bugetari

 

Potrivit altei ordonanţe de urgenţă, instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu vor acorda tichete de masă în 2009 propriilor angajaţi. Instituţiile publice vizate sunt parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, alte autorităţi publice, instituţiile publice autonome, precum şi cele din subordinea acestora, indiferent de modul lor de finanţare, în vreme ce autorităţi ale administraţiei publice locale sunt consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor Bucureştiului, consiliile judeţene şi Consiliul General al municipiului Bucureşti.

Aceeaşi ordonanţă de urgenţă stabileşte şi că în 2009 nu se mai acordă compensaţii în bani pentru tichetele CFR neutilizate în 2008 de pensionari.

Cheltuieli înjumătăţite pentru maşini şi mobilă

 

Executivul a decis şi că autorităţile publice trebuie să micşoreze cu 50% cheltuielile pentru autoturisme, mobilier şi birotică în 2009, comparativ cu anul 2008, iar funcţiile de conducere din sistemul public vor avea o pondere de cel mult 12% din numărul total al funcţiilor publice.

Guvernul a mai decis că secretarii şi subsecretarii de stat vor călători în 2009 doar la clasa „economic“, iar personalul din administraţie trimis în deplasări externe va utiliza în străinătate mijloacele de transport în comun, nu taxiurile.

„Ştiu că vor trezi zâmbete asemenea măsuri, dar semnalul vreau să fie clar în tot sistemul: este un an în care trebuie să economisim de peste tot. Chiar dacă aceste măsuri nu vor avea impact bugetar extraordinar sub aspectul economiilor, vreau să se înţeleagă încă o dată în primul rând faptul că demnitarii sunt primii care strâng cureaua în aceste vremuri de criză“, a spus Boc.

 

Ori pensie, ori salariu

 

Printr-o altă decizie, executivul a interzis angajaţilor statului să cumuleze pensia cu salariul, iar cei care au beneficiat de salarii compensatorii la pensionare şi doresc să lucreze în continuare în sistemul public vor fi obligaţi să returneze salariile compensatorii în termen de 30 de zile. Prim-ministrul a precizat că majoritatea cazurilor se regăsesc în domeniile justiţiei, armatei şi internelor. Potrivit unei evaluări prezentate de Boc, doar în structurile centrale ale Ministerului Internelor sunt aproximativ 350 de astfel de cazuri. Emil Boc a spus că una dintre persoanele vizate de această decizie a guvernului este ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Oprea, care a beneficiat, la pensionare, de plata unor compensaţii de „aproape un miliard de lei (vechi – n.r.)“.

„Este o chestiune care în ultimă instanţă vizează şi un efect curativ al sistemului de a pune ordine şi de a stabili clar cine şi cum câştigă în sistemul nostru public, pentru că principala noastră preocupare este să gestionăm cât mai bine banul public. Or, nu este firesc ca o persoană care a luat cu ocazia pensionării sume compensatorii de ordinul miliardelor de lei vechi a doua zi să se reîncadreze pe o poziţie publică într-un minister, să cumuleze pensia cu salariul, în detrimentul, repet, al banului public, care trebuie, mai ales într-un asemenea context de criză, să fie foarte bine gestionat“, a explicat Boc, citat de NewsIn.

 

S-a anulat reducerea de 5% pentru impozitele achitate mai devreme

 

Guvernul a abrogat pe 30 decembrie şi actul normativ ce prevedea o bonificaţie de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care achită dările către stat cu cel puţin zece zile înainte de termenul de plată stabilit şi care acorda o primă de 1.000 de euro firmelor care angajează şomeri. Prin urmare, dispar astfel cozile şi înghesuiala ce se creau la începutul fiecăruia an de către oamenii care se grăbeau să-şi plătească impozitele pentru a beneficia de reducerea de 5%. Pe de altă parte, încasările vor merge mult mai greu, bugetele locale putându-se confrunta cu lipsa de lichidităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII